فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هشتم شماره 24 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم قائم مقامی*، سیمین حسینیان، رویا رسولی صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های دلبستگی و روش های حل تعارض در بین زنان متاهل است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه های دولتی شهر تهران هستند که به صورت تصادفی ساده، سه دانشگاه، تهران، شهید بهشتی و الزهرا(س) انتخاب شدند، در هر دانشگاه، دانشجویان به طور مساوی از هر یک از چهار گروه آموزشی فنی، علوم انسانی، علوم پایه و هنر، به روش در دسترس انتخاب شدند. حجم گروه نمونه شامل 210 دانشجوی متاهل زن می باشد. ابزارهای اندازه گیری شامل:1)پرسشنامه تجارب شخص در روابط صمیمانه (که به ارزیابی سبک های دلبستگی می پردازد، والر، فرالی و برنان).
    2)پرسشنامه شیوه های حل تعارض (آرکر، دیسای و سالتزمن) می باشد.
    داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و رگرسیون گام به گام از طریق نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد بین شیوه های حل تعارض با سبک های دلبستگی ایمن و اضطرابی رابطه معناداری وجود دارد. این رابطه در مورد سبک دلبستگی ایمن و شیوه مذاکره (درجهت مثبت) و بین سبک دلبستگی ایمن و شیوه خشونت روانی (در جهت منفی) در سطح 01/0< P قوی تر بود. همچنین سبک دلبستگی اضطرابی با شیوه های حمله جسمانی و خشونت روانی (درجهت مثبت) و با شیوه مذاکره (در جهت منفی)، رابطه معناداری دارد. همچنین براساس نتایج تحلیل رگرسیون، سبک دلبستگی ایمن، بهترین پیش بینی کننده برای شیوه مذاکره و خشونت روانی است. سبک دلبستگی اضطرابی توان تبیین شیوه مذاکره را نیز دارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، شیوه های حل تعارض، زنان متاهل
  • زکیه امانی، افسانه بوستان، سیمین دوخت رضا خانی، زهرا اخوی* صفحه 27
    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه جامعه آماری پژوهش زنان خانه دار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرداری منطقه 7 انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از زنان خانه دار به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند که گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای مهارت های کنترل خشم را آموختند. ابزار پژوهش، پرسشنامه پرخاشگری «آیزنگ» و پرسشنامه سلامت عمومی «GHQ» بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS14 و روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های کنترل خشم بر سلامت عمومی زنان خانه دار موثر است. مقدار F به دست آمده 14/20 برای تفاوت بین گروه هایی با درجه آزادی 1 و 27 در سطح 0001/0>P معنی دار بود. همچنین آموزش مهارت های کنترل خشم بر اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی زنان مراجعه کننده تاثیر داشت. اما بر کارکرد جسمانی زنان مراجعه کننده موثر نبود. مقدار F به دست آمده برای تفاوت بین گروه ها در اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی با درجه آزادی 1 و 27 در سطح 95/0

    کلیدواژگان: کنترل خشم، سلامت عمومی، زنان خانه دار
  • آرزو آهنگر*، بهرام صالح صدق پور، هدی اشرفی خوزانی صفحه 47
    ایجاد تعادل بین جدایی و با هم بودن کلید صمیمیت خانوادگی سالم است. بنابراین، صمیمیت و ترس صمیمیت از مفاهیم مهمی هستند که تاثیر به سزایی در روابط بین شخصی افراد دارند. هدف کلی این پژوهش بازساخت، رواسازی، پایاسازی و هنجاریابی مقیاس ترس از صمیمیت می باشد. روش پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان شهر تهران است که به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. 150 نفر پرسشنامه ترس از صمیمیت را تکمیل نمودند. برای ارزیابی ساختار عاملی پرسشنامه از روش تحلیل عامل اکتشافی استفاده شد.
    یافته ها نشان می دهد که این مقیاس شامل چهار عامل گرایش به صمیمیت، ترس از صمیمیت، نگران از دیدگاه دیگران و میزان کیفیت رابطه می باشد. پایایی این مقیاس با روش آلفای کرونباخ (71/0) و همبستگی آزمون- بازآمون (77/0) محاسبه شده است. در ادامه با استفاده از محاسبه نمره Zو T، نرمال سازی و امکان تعبیر و تفسیر نمره خام هر فرد با توجه به نیمرخ ترسیم شده در این پژوهش وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر اعتبار و پایایی مقیاس ترس از صمیمیت را برای تشخیص ترس از صمیمیت در میان زنان تایید می کند.
    کلیدواژگان: رواسازی، پایاسازی، هنجاریابی، مقیاس ترس از صمیمیت زنان
  • فاطمه طباطباییان*، نجمه حمید، عبدالکاظم نیسی صفحه 67
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خودتنظیمی به شیوه گروهی بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی مدارس شهر شوشتر در سال تحصیلی 91-90 می باشد. طرح این پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. نمونه مورد بررسی شامل 50 نفر از دانش آموزان دختر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و دارا بودن انحراف معیار پائین تر از میانگین در پرسشنامه سازگاری اجتماعی و درنظرگرفتن سایر متغیرهای مورد نظر در پژوهش انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 25 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، شامل پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا (CTP) است. به گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه-ای، تکنیک های خودتنظیمی آموزش داده شد، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. سپس بعد از گذشت یک ماه، مجددا آزمون پیگیری از هر دو گروه به عمل آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیری (مانکوا) نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه از لحاظ سازگاری اجتماعی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0> P). همچنین میزان سازگاری اجتماعی در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه گواه به طور معنی داری افزایش یافته بود. این نتایج کماکان تا دوره پیگیری تداوم داشت.
    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی، سازگاری اجتماعی، قالب های اجتماعی، علائق ضد اجتماعی
  • میترا نقی پور قزلجه*، راضی فتحی صفحه 95
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انعطاف پذیری خانواده، دینداری و سلامت روان در بین نوجوانان خانه گریز و عادی است. برای این منظور 60 نوجوان عادی و 60 نوجوان خانه-گریز دختر و پسر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پس از همتاسازی از نظر ویژگی هایی مثل شرایط اقتصادی، سنی و وضعیت تاهل در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سه پرسشنامه انعطاف پذیری خانواده، دینداری و سلامت روان درباره گروه آزمایش اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار استنباطی و رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین انعطاف پذیری خانواده، دینداری و سلامت روان در بین نوجوانان، رابطه معناداری وجود دارد. به طوری که نوجوانانی که دارای خانواده انعطاف پذیرو دیندار بودند از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند و همچنین تفاوت معناداری بین نوجوانان خانه گریز و عادی از لحاظ انعطاف پذیری خانواده، دینداری و سلامت روان مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری خانواده، دینداری، سلامت روان، نوجوانان عادی و خانه گریز
  • مریم مختاری* صفحه 111
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی خشونت مردان نسبت به همسر و عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر آن در شهر شیراز است.
    روش تحقیق از نوع پیمایشی است و جامعه آماری کلیه مردان متاهل شهر شیراز است که از طریق جدول نمونه گیری لین360 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای حاوی سوالات بسته و محقق ساخته است که با استفاده از روش اعتبار صوری تعیین اعتبار گردیده و جهت تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که 2/5 درصد از مردان دارای خشونت در حد خیلی زیاد، 3/14 درصد دارای خشونت زیاد، 5/52 درصد خشونت بینابین و 9/17درصد از آنان دارای خشونت در حد کم نسبت به همسرشان هستند. در این بین 1/10 درصد هرگز اعمال خشونتی نسبت به همسرشان نداشته اند.
    در این پژوهش میزان رضایت جنسی از همسر، عضویت در گروه های مختلف اجتماعی و میزان استفاده از رسانه ها، سه متغیر مستقل بودند که علاوه بر تایید فرضیه مرتبط با آنها در رگرسیون چند متغیره نیز به عنوان مهم ترین متغیرها شناخته شدند و توانستند 36 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین نمایند. لذا می توان گفت انتظاراتی که مردان از همسر خود در رابطه با مسائل جنسی دارند و همچنین ورود آنان به گروه های اجتماعی که می تواند به آنها دید جدیدی عرضه نماید و درنهایت کسب شناخت از طریق رسانه ها، بر درجه رفتار خشونت آمیز آنان با همسر خود، تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: خشونت نسبت به همسر، رضایت جنسی، امنیت خانوادگی، زنان، شیراز
  • علیرضا شمس الدینی*، سینا لباف، مهران محمودی صفحه 141
    این پژوهش به منظور مقایسه تعهدات به زناشویی زوجین نسبت به همسر معلول خود در خلال زندگی مشترک انجام شده است.
    نمونه های مورد بررسی، 60 معلول جسمی متاهل مراجعه کننده به مراکز درمانی انجمن ام اس، مراکز توانبخشی وابسته به انجمن ضایعات نخاعی و مرکز توانبخشی وابسته به بهزیستی مستقر در شرق شهرستان تهران، اعم از مرد و زن که حداقل سه سال پس از تاهل معلول شده اند، می باشد. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت در دسترس و غیرتصادفی با در نظر گرفتن ویژگی های مورد نظر از میان بیماران معلول مراجعه کننده بوده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته مربوط به تعهد زناشویی بود.
    نتایج نشان داد که میزان عمل به تعهدات زناشویی توسط زنان در قبال همسر معلول شان بیشتر از مردان در قبال همسر معلول شان بوده که از نظر آماری معنی دار است (00/0 =P). همچنین عواملی مانند مدت تاهل با 02/0 =P و سطح تحصیلات با 00/0 =P با میزان ایفای تعهدات به زناشویی رابطه مستقیم دارد. از طرفی میزان رضایت مندی مردان معلول از زندگی نسبت به زنان معلول بیشتر است و این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد (02/0 =P).
    پای بندی به تعهدات زناشویی توسط زنان در قبال همسر معلول شان بیشتر از مردان در قبال همسر معلول شان است و عواملی مانند مدت تاهل و سطح تحصیلات با میزان ایفای تعهدات زناشویی رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، معلولیت، رضایت مندی، زندگی مشترک، همسر معلول
|
  • Maryam Qaemmaqami*, Simin Husseiniyan, Roya Rasuli Page 7
    The aim of the present study is to look into the relationship between attachment styles and conflict resolution techniques among married women. The research was conducted on the basis of the correlational type of descriptive method and the population included all the married female students of the state universities in Tehran. From among these universities, three universities, i.e. Tehran University, Shahid Beheshti University and Al-Zahra University, were selected through simple random sampling and from each university, an equal number of students was selected from the four departments of engineering, humanities, fundamental sciences and art by convenience sampling. The sample included 210 married female students and the measurement instruments were the inventory of personal experiences in intimate relationships (which assesses attachment styles, Waller, Fraley and Brennan) and the inventory of conflict resolution techniques (Arker, Dysay and Saltzman). The data was analyzed using correlation coefficient and stepwise regression performed by SPSS software. The results indicate that there is a meaningful relationship between conflict resolution techniques and safe and anxious attachment styles. The relationship between the safe attachment style and the negotiation technique (in the positive direction) and the relationship between the safe attachment style and the psychological violence technique (in the negative direction) were stronger (P<0.01). Also, the anxious attachment style was meaningfully related to the physical attack and psychological violence techniques (in the positive direction) and to the negotiation technique (in the negative direction). The results of the regression analysis also suggest that the safe attachment style is the best predictor of the negotiation and psychological violence techniques. The anxious attachment style cannot explain the negotiation technique.
    Keywords: attachment styles, conflict resolution techniques, married women
  • Zakiyyeh Amani, Afsaneh Busanan, Simindokht Rezakhani, Zahra Akhavi* Page 27
    The research method is quasi-experimental with pre-test, post-test and control group. The research population includes all the housewives referring to the counseling center of the 7th District of Tehran Municipality. A sample of 30 housewives was selected using the convenience sampling technique and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 8 90-minute sessions of training on anger management skills. The data collection instruments were the Eysenck Aggression Inventory and the General Health Questionnaire and the data were analyzed using covariance performed by SPSS14.The results revealed that anger management skills training affects the general health of housewives. The F value (20.14) for the differences between groups with the degree of freedom 1 and 27 at p>0.0001 level was significant. The results also suggest that anger management skills affect the subjects’ anxiety, depression and social functioning but it does not impact on women’s bodily functions. The F value (20.14) obtained for the differences between groups regarding anxiety, depression and social functioning with the degree of freedom 1 and 27 at p˃0.95 level was significant. As such, anger management skills training does significantly impact on the housewives’ physical functioning.
    Keywords: anger management, general health, housewives
  • Arezoo Ahangar*, Hoda Ashrafi Khozani, Bahram Saleh Sedqpur Page 47
    Keeping a balance between separateness and togetherness is the key to healthy family intimacy. Thus, intimacy and fear of intimacy are important concepts that highly impact on interpersonal relationships. The overall purpose of this study is reconstruction, validation, reliability estimation and normalization of the women’s fear of intimacy scale. The research method is survey and the population includes all Tehrani women from among whom a sample of 150 subjects was selected through the convenience sampling technique and were asked to answer the fear of intimacy questionnaire. To assess the factor structure of the questionnaire, exploratory factor analysis was performed.The findings indicate that the scale consists of four factors: tendency to intimacy, fear of intimacy, fear of other's views and the extent of relationship quality. The reliability of this scale was worked out on the basis of Cronbach's alpha (0.71) and test-retest correlation (0.77). Then, using z and t scores to normalize the scale, interpretation of every individual’s raw score with respect to his/her profile portrayed in this research was made possible. The results of the present study suggest that the fear of intimacy scale is a valid and reliable instrument for the measurement of fear of intimacy among women.
    Keywords: validation, reliability estimation, normalization, women's fear of intimacy scale
  • Fatemeh Tabatabaeeian*, Najmeh Hamid, Abdolkazm Neysi Page 67
    This study is aimed at evaluating the impact of group self-regulation training on the social adjustment of the third grade middle school female students in Shushtar in 2011-2012 school year. The research design is quasi-experimental with pre-test, post-test and control group. The sample includes 50 female students who were selected using multi-stage random sampling technique and randomly divided into experimental and control groups of 25 subjects. The data collection instrument was California Personality Inventory (CPI). The experimental group received 8 90-minute sessions of training on self-regulation techniques, but the control group did not receive any treatment. Then, after about a month, a follow-up test was administered to both groups. The results obtained from multivariate analysis of variance (MANOVA) revealed a meaningful difference (p>0.001) between the experimental and control groups in regard to social adjustment. Also, the rate of social adjustment in the experimental group had significantly increased to a higher level than that of the control group. These results persisted until the follow-up period.
    Keywords: self, regulation training, social adjustment, social frameworks, anti, social interests
  • Mitra Naqipur Qezeljeh*, Razi Fat, Hi Page 95
    The present study aims to examine the relationship between family flexibility, religiosity and mental health among runaway and normal adolescents. To this end, 60 runaway and 60 normal adolescent boys and girls were randomly selected and assigned into experimental and control groups after being matched in terms of such characteristics as economic conditions, age and marital status. Next, the three family flexibility, religiosity and mental health inventories were administered to the experimental group. The obtained data were analyzed using inferential statistics and multiple regression methods. The results reveal that there is a significant relationship between family flexibility, religiosity and mental health among adolescents. As such, adolescents with flexible families had better mental health and a significant difference was observed between the runaway and normal adolescents in terms of family flexibility, religiosity and mental health.
    Keywords: family flexibility, religiosity, mental health, normal adolescents, runaway adolescents
  • Maryam Mokhtari* Page 111
    The aim of the present study is to examine men's violence against their wives and the socioeconomic factors affecting it in Shiraz, Iran.The research method is survey and the statistical population includes all married men residing in Shiraz. A sample of 360 subjects was selected using the cluster sampling procedure. The research instrument is a questionnaire containing closed and researcher-made questions. The validity of the questionnaire was determined on the basis of face validity method and Cronbach's alpha coefficient was used to assess its reliability.The findings demonstrate that 5.2% of men use a very high rate of violence, 14.3% use a high rate of violence, 52.5% use an average rate of violence, 17.9% use a low rate of violence and 10.1% never use violence against their wives. In this study, rate of sexual satisfaction with the spouse, membership in various social groups and rate of exposure to the media are the three independent variables which were found to be the most important variables besides verifying their respective hypothesis in multivariate regression and could explain 36% of the variance of the dependent variable. Hence, it can be said that men’s expectations from their wives in regard to sexual issues, their entry into social groups which can give them a new perspective and finally gaining more understanding from the media impact on their violent behavior toward their wives.
    Keywords: violence against wives, sexual satisfaction, family security, women, Shiraz
  • Alireza Shamsodini*, Sina Labbaf, Mehran Mahmoudi Page 141
    This study has been conducted to compare the marital obligations of husbands and wives towards disabled spouses during their married life. The sample includes 60 physically-impaired married men or women who referred to the medical centers of MS Society, the rehabilitation centers affiliated with the Association of Spinal Cord Injuries and the rehabilitation centers affiliated with the Welfare Organization in the east of Tehran and had been disabled at least three years after their marriage. The members of the sample were selected on a non-random basis from among the disabled patients who had the required characteristics. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire related to marital obligations.The results revealed that the rate of women’s fulfillment of marital commitment to their disabled husbands is higher than that of men’s and the difference is statistically significant (p = 0.00). Also, such factors as length of marriage with p = 0.02 and education level with p = 0.00 are directly related to the rate of marital commitment fulfillment. Another finding is that disabled men’s satisfaction with life is higher than that of women’s and the difference is statistically significant (p = 0.02).
    Keywords: marital commitment, disability, satisfaction, married life, disabled spouse